ARHEOLOGIA INDUSTRIALA


Arheologia industrială
este un domeniu interdisciplinar de studiu al mărturiilor, materiale sau imateriale a documentelor, a artefactelor, a stratigrafiilor şi a structurilor, a aşezărilor omeneşti şi a peisajelor urbane sau naturale, create pentru sau de către procesele industriale. Arheologia Industrială se foloseşte de metodele de investigaţie cele mai potrivite pentru a creşte gradul de înţelegere a trecutului şi prezentului industrial. În plus, ea presupune studiul tehnicilor de muncă şi producţie utilizate.

Patrimoniul industrial
este constituit din mărturiile culturii industriale care au semnificaţie istorică, tehnologică, socială, arhitecturală şi ştiinţifică. Aceste mărturii pot fi clădiri, maşini şi instalaţii, laboratoare, mori şi fabrici, mine şi situri pentru procesare şi rafinare, depozite, locuri în care energia este generată, transmisă şi folosită, structuri şi infrastructuri de transport, precum şi locuri folosite pentru activităţi sociale legate de industrie cum ar fi locuinţe, lăcaşuri de cult, clădiri pentru educaţie etc.

Perioada istorică

de interes principal se extinde de la începutul Revoluţiei Industriale din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea până în prezent şi examinează de asemenea rădăcinile ei pre-industriale şi proto-industriale.

extras din Carta Patrimoniului Industrial TICCIH 2003




miercuri, 10 aprilie 2013

Patrimoniul industrial ca sursa de regenerare PETRILA



In perioada 7-14 mai 2013 la Petrila (jud. Hunedoara) va area loc un atelier romano-francez cu tema Patrimoniul industrial ca sursa de regenerare.
Sunt invitati sa participe studenti arhitecti si tineri profesionisti romani care vor alcatui echipe de lucru cu tineri francezi care urmeaza specializarea in patrimoniu la Paris Belleville.
Inscrierile se pot face pana pe data de 15 aprilie pe adresa petrilaworkshop@ymail.com unde trebuie trimise un CV si cinci motive pentru care doritorii sunt interesati sa participe la aceasta operatiune. 
Locurile sunt limitate, inscrierile sunt adresate tuturor celor interesati de domeniul patrimoniului in general sau chiar industrial. Apelul este national, iar selectia va fi realizata de coordonatorii proiectului - arh. Cristina Sucala (ADERF), arh. Ilinca Paun Constantinescu (UAUIM, Ideogram), arh. Ina Stoian (PlusMinus, UAUIM), arh. Dragos Dascalu (UTCN FAU).  
Vor fi asigurate cazare, masa si transport la Petrila. 
Pentru detalii contactati organizatorii la adresa petrilaworkshop@ymail.com
Proiectul este demarat de ADERF - Asociatia doctoranzilor si studentilor romani din Franta (Association des Doctorants et Etudiants Roumains en France) si Societatea Culturala Conditia Romana (Ion Barbu) in parteneriat cu Consiliul Local si Primaria Petrila, Compania Nationala a Huilei - Exploatarea miniera Petrila, Universitatea Petrosani, Ecole Nationale Superieure d'Architecture de Paris-Belleville, Universitatea de Arhitectura Ion Mincu Bucuresti, Universitatea Tehnica din Cluj Napoca - Facultatea de Arhitectura si Urbanism, Universitatea de Agronomie si Medicina Veterinara Bucuresti, OAR Hunedoara, Institutul Francez din Romania, Asociatia pentru Arheologie industriala, Asociatia Plusminus si studioul de arhitectura Ideogram